

11th EULAR Course on Capillaroscopy and Microcirculation in Rheumatic Diseases

Denmark, Copenhagen

Monday, 30 May 2022 - Wednesday, 1 June 2022





ORGANISATION & COMMITTEE

Scientific Organisers

Maurizio Cutolo, MD (Italy)

Director Laboratories of Experimental Rheumatology and Academic Division of Clinical Rheumatology Department of Internal Medicine and Specialties - University of Genova, IRCCS San Martino Polyclinic Genova, Italy.

Vanessa Smith, MD, PhD (Belgium)

Department of Rheumatology, Ghent University Hospital, Ghent, Belgium; Department of Internal Medicine, Ghent University, Ghent, Belgium; Unit for Molecular Immunology and Inflammation, VIB Inflammation Research Center (IRC), Ghent, Belgium.

Faculty Members

- Cutolo Maurizio (Italy)
- Cere Andrea (Italy)
- Constans Joel (France)
- Denton Christopher (UK)
- Distler Joerg (Germany)
- Dorfmüller Peter (France)
- Foeldvari Ivan (Germany)
- Herrick Ariane (UK)
- lagnocco Annamaria (Italy)
- Ickinger Claudia (South Africa)
- Ingegnoli Francesca (Italy)
- Müller-Ladner Ulf (Germany)
- Mihai Carina (Switzerland)
- Riccieri Valeria (Italy)
- Riemekasten Gabriela (Germany)
- Smith Vanessa (Belgium)
- Sulli Alberto (Italy)
- Vonk Madelon (The Netherlands)

Organising secretariat

EULAR Office

Seestrasse 240

CH-8802 Kilchberg (Zurich)

Switzerland

T: +41 44 716 30 43 / F: +41 44 716 30 39

W: www.eular.org / esor.eular.org

E: education@eular.org

EULAR Committee

EULAR Education Committee, Live Courses & Meetings Sub-Committee



COURSE DESCRIPTION

The early diagnosis of Connective Tissue Diseases has been one of the most important achievement in Rheumatology and imaging advanced technology has helped and more and more to reach this result.

The aim of the 11th intensive and interactive EULAR Course on Capillaroscopy (CAP) and Microcirculation in RMDs is to provide all participants with an update on the power of the safe and non-invasive nailfold videocapillaroscopy (NVC) technique in the field of rheumatic diseases, in particular for the early diagnosis of the scleroderma spectrum disorders, its predictability and prognostic value, as well as its role as a tool for the therapeutic follow up.

ACR/EULAR stated in the 2013 guidelines for classification criteria of systemic sclerosis (SSc): "Capillaroscopy is now widely used, and considering the value of magnified nailfold visualization in the diagnosis and management of SSc, these new criteria may encourage acquisition of this skill by physicians caring for SSc patients". However, microvascular emerging NVC patterns observed in other connective tissue diseases will be described and discussed, such as in psoriasis, psoriatic arthritis, antiphospholipid syndrome, MCTD/UCTD, systemic lupus erythematosus and dermatomyositis.

Therefore, the course is structured for a progressive learning, training and testing the achievements by the participants. The EULAR course on NVC, with almost 20 years of experience (first on 2003/2004), has been successfully tested for both beginners and already trained operators in microcirculation investigations, by over 1010 total participants from almost 65 different countries.

Interestingly, in the last 5 years, more than 450 publications on nailfold CAP have become available on PubMed where a total of 1650 papers are reported since 1946 (75 years).

Participants to the EULAR CAP Course will be fully involved in interactive theoretical and practical sessions (Learning and Testing sessions, including televoting at the beginning and at the end), engaging a large number of rheumatic patients with different pathologies.

Updated clinical sessions concerning the diagnostic/prognostic value of NVC in diseases such as systemic sclerosis and the effects of targeted therapies on microcirculation and immune-inflammatory reaction will represent a stimulating gym based on large clinical cases discussion. Links between the CAP patterns and biomarkers such as autoantibodies (including functional) will also be updated.

In particular, reading and scoring (manual and the brand new automated systems) of the videocapillaroscopic images of living patients, will be discussed, including the predictive value to identify possible clinical complications (i.e. digital ulcers or pulmonary arterial hypertension, etc.).



The new guidelines and results regarding the aspects of CAP in pediatric population will be reported.

Further sessions will include recent international studies (CAP study) about new predictive models or index based on capillaroscopic analysis.

Regarding the Microcirculation in RMDs, new sessions on practical evaluation of the peripheral blood flow by laser doppler and LASCA imaging have been introduced. In addition, practical sessions on skin ultrasound (US) evaluation in scleroderma will be also available and will be combined with the severity of the videocapillaroscopic images (patterns) in the same living patients.

Several monitors will show live on TV screens the practical sessions with patients. Interactive sessions with evaluation of the learning status are organized at the end of each session. Important links between CAP, Laser blood flow analysis and clinical results of therapies, will be presented and discussed.

At the end of this top Course, which is supported by a tutorial team formed by some of the best world experts on the matter, the participants will be able to use the capillaroscopy for their day-to-day diagnosis, staging and follow-up, in particular of patients affected by scleroderma spectrum disorders.

A collection of selected slides related to all the lectures will be released to all participants after the course in the participants account of the <u>EULAR School of Rheumatology</u> website, after filling in the course overall evaluation form.

Learning objectives

- Updating on the power of the safe and non-invasive nailfold videocapillaroscopy (NVC) technique and other tools to evaluate microcirculation in the field of rheumatic diseases.
- In particular for the (early) diagnosis of the scleroderma spectrum disorders and several other connective tissue diseases in presence of the Raynaud's phenomenon.
- As well as the predictability and prognostic value of NVC for the therapeutic follow up in systemic sclerosis.



GENERAL INFORMATION

Course venue

Tivoli Hotel & Congress Center Arni Magnussons Gade 2, Copenhagen, 1577, Denmark

Web: https://www.tivolihotel.com/meetings

Course dates

Monday, 30 May 2022 (Start at 12:50) – Wednesday, 1 June 2022 (End at 12:00)

Official language

English

Maximum participants

120

Certification

After the course, all participants who have successfully completed the course will receive a certificate of attendance on their EULAR School user account. 100% course attendance is required.



Course fee

1000 € (VAT included), package includes:

(Seat with table, WIFI and extra screens in the auditorium. Selected slides of the sessions available after the course)

Monday, 30 May 2022

- Full access to the Course
- Morning & Afternoon coffee break

Tuesday, 31 May 2022

- Full access to the Course
- Morning & Afternoon coffee break
- Lunch
- Networking Dinner

Wednesday, 1 June 2022

- Full access to the Course
- Morning coffee break
- Free shuttle bus transfer to the EULAR congress after the course (upon reservation during the course)

*Note: hotel/accommodation is not included in the course fee. Please refer to our recommendations on restaurants and hotels which are conveniently situated in the area(document TBC).

REGISTRATION

Application requirements / Target audience

- Application requirements: No prerequisites.
- Target audience: Medical professions: MD Rheumatology, Allergology and Clinical Immunology, Dermatology and Venereology, Cardiology and Angiology, Internal Medicine, Geriatrics, Pediatrics

Registration process

Online: link to registration page

Please login to your EULAR School of Rheumatology account to register. If you do not have a School account, you will need to create one before applying.

Registration deadline: 30 April 2022

Early registration is advisable. Number of participants is limited. A waiting list will be made available.

Bursary

EULAR grants **bursaries** in the amount of **EUR 1000 each**. The amount of the bursary will be deducted from the course fee. Please apply with your motivation letter, CV and (if any) publication list within the registration system.

Bursary application deadline: 31 March 2022

Notification: mid-April 2022



Detailed Programme

Day 1 - Monday, 30 May 2022

Time	Type of session & Title	Speakers
12:00 – 12:50	REGISTRATION	
	Chairs: M. Cutolo, A. Herrick, V. Smith	
12:50 – 13:00	Introduction: EULAR CAP Course after 20 years	M. Cutolo
13:00 – 13:35	LECTURE – 35mins (30min lecture + 5min discussion) Micro- and macrovascular modifications in lungs affected by connective tissue diseases	P. Dorfmüller
13:35 – 14:10	LECTURE – 35mins (30min lecture + 5min discussion) Microvascular damage and progressive fibrosis: a matter for advanced targeted therapies in fibrotizing diseases	J. Distler
14:10 – 14:45	LECTURE – 35mins (30min lecture + 5min discussion) Combination treatments for clinical complications comprising microand macrovascular involvement in connective tissue diseases	C. Denton
14:45 – 15:05	COFFEE BREAK – 20mins	
15:05 – 15:30	LEARNING AND TESTING – 25mins (20min + 5min Televoting) (Televoter before and after) Updating on the role of capillaroscopy in presence of the Raynaud's phenomenon	V. Smith
15:30 – 15:55	LEARNING AND TESTING – 25mins (20min + 5min Televoting) (Televoter before and after) How to choose the best device(s) when evaluating the microcirculation in connective tissue diseases	A. Herrick
15:55 – 16:20	LEARNING AND TESTING – 25mins (20min + 5min individual test) Fast track algorithm: How to differentiate a "scleroderma pattern" from a "non-scleroderma pattern"	V. Smith
16:20 – 16:35	COFFEE BREAK – 15mins	
16:35 – 17:00	LEARNING AND TESTING – 25mins (20min + 5min Televoting) (Televoter before and after) (Semi)-quantitative manual and automated scoring systems in videocapillaroscopy	A. Sulli
17:00 – 18:30	PRACTICAL – 90mins Practical session analysing the microvasculature by videocapillaroscopy: TV-assisted presentation of clinical cases with living patients from the podium	A. Herrick M. Cutolo V. Smith



Day 2 - Tuesday, 31 May 2022

Time	Type of session & Title	Speakers	
	Chairs: F. Ingegnoli, G. Riemekasten, A. Sulli		
08:30 – 09:10	LEARNING AND TESTING – 40mins (35min + 5min Televoting) (Televoter before and after) The emerging links between autoantibodies (including functional ones) and capillaroscopic analysis: their patophysiological role and value for the diagnosis of the scleroderma spectrum diseases - Clinical cases	G. Riemekasten	
09:10 - 09:50	LECTURE – 40mins (35min lecture + 5min discussion) Functional analysis of the peripheral blood flow associated with the capillaroscopic evaluation	A. Herrick	
09:50 – 10:20	LEARNING AND TESTING – 30mins (25min + 5min Televoting) (Televoter before and after) Capillaroscopic advances in psoriasis versus psoriatic arthritis and rheumatoid arthritis – Clinical cases	V. Riccieri	
10:20 – 10:40	COFFEE BREAK – 20mins		
	Chairs: U. Müller-Ladner, V. Smith, J. Constans		
10:40 – 11:20	LEARNING AND TESTING – 40mins (35min + 5min Televoting) (Televoter before and after) Microvascular changes as observed by capillaroscopy in the scleroderma spectrum disorders, including overlap syndromes and myositis - Clinical cases	J. Constans	
11:20 – 11:50	LEARNING AND TESTING – 30mins (25min + 5min Televoting) (Televoter before and after) Microvascular changes as observed by capillaroscopy in non- scleroderma spectrum disorders, including systemic lupus erythematosus and antiphospholipid syndrome - Clinical cases	F. Ingegnoli	
11:50 – 12:30	LEARNING AND TESTING – 40mins (35min + 5min Televoting) (Televoter before and after) The microcirculatory change evaluation and its productivity for the skin ulcers and lung involvement detection in systemic sclerosis	C. Mihai	
12:30 – 13:30	LUNCH – 60mins		
13:30 – 14:10	PRACTICAL – 40mins Practical session combining laser speckle contrast analysis (LASCA) versus capillaroscopy and skin US analysis in the same patients in TV-assisted living cases of systemic sclerosis	A.M. lagnocco C. lckinger M. Cutolo A. Cere	
14:10 – 14:40	PRACTICAL – 30mins	A.M. lagnocco V. Smith	



	"Ultrasound of the skin and other organs in systemic sclerosis with different NVC patterns" TV-assisted Clinical cases	
14:40 – 15:10	LECTURE – 30mins (25min lecture + 5min discussion) The crucial role of the microvascular analysis and capillaroscopy in improving the new EULAR and ACR guidelines for the classification of systemic sclerosis	U. Müller- Ladner
15:10 – 15:30	COFFEE BREAK – 20mins	
15:30 – 17:00	PRACTICAL – 90mins The possible role of capillaroscopy in clinical case resolution and treatment follow-up	F. Ingegnoli M. Vonk V. Riccieri
17:00 – 18:30	PRACTICAL – 90mins Practical session with capillaroscopic analysis of clinical cases with living patients by participants (Tutor supported): Rotating small groups and Tutors meet the reality with patients	Tutors: A. Herrick A. Sulli C. Ickinger C. Mihai F. Ingegnoli M. Cutolo M. Vonk V. Smith V. Riccieri A. Cere

Day 3 - Wednesday, 1 June 2022

Time	Type of session & Title	Speakers
	Chairs: F. Ingegnoli, V. Smith, A. Herrick	
08:30 - 09:05	LECTURE – 25mins (20min lecture + 5min discussion) The practical role of capillaroscopy and other microcirculatory tools in evaluating the effects of therapies in systemic sclerosis and other CTDs	M. Cutolo
09:05 - 09:30	LECTURE – 35mins (30min lecture + 5min discussion) All ins and outs of vasodilation in systemic sclerosis	M. Vonk
09:30 - 10:05	LECTURE – 35mins (30min lecture + 5min discussion) Raynaud's in children: the size of the problem and new guidelines	I. Foeldvari
10:05 – 10:25	COFFEE BREAK – 20mins	
10:25 – 10:50	LEARNING AND TESTING – 25mins (20min + 5min Televoting) (Televoter before and after) Advances on capillaroscopy in pediatric patients	F. Ingegnoli
10:50 – 11:15	PRACTICAL – 25mins The most common mistakes and pitfalls to be avoided in reading the capillaroscopic images	V. Riccieri



11:15 – 11:40	LECTURE – 25mins (20min lecture + 5min discussion) The capillaroscopic report: data storing and data diffusion	A. Sulli
11:40 – 12:00	Conclusions and the continuous update by the EULAR Study Group on Microcirculation in Rheumatic Diseases	V. Smith

Any changes to the scientific programme or to the list of speakers are possible until the date of course.

Further updates will be published on the <u>EULAR School of Rheumatology</u> homepage link to registration page tba